Τι είναι η απονεύρωση ;

Η απονεύρωση ή αλλιώς ενδοδοντική θεραπεία, είναι μια θεραπεία που έχει σκοπό να διατηρήσει το δόντι μας στο στόμα όταν τα νεύρα του δοντιού (πολφός), έχουν μολυνθεί. Κατά την διάρκεια της απονεύρωσης αφαιρείται ο πολφός , καθαρίζεται το εσωτερικό της ρίζας και σφραγίζεται ώστε να μην επαναμολυνθεί στο μέλλον.

Χρειάζομαι απονεύρωση ;

Το δόντι μας χρειάζεται απονεύρωση όταν η είσοδος μικροβίων στον πολφό (νεύρο), δημιουργεί μία μη αντιστρεπτή φλεγμονή στο δόντι. Αυτό μπορεί να προκληθεί από εκταταμένη τερηδόνα του δοντιού, σπάσιμο του δοντιού ακόμη και από τραυματισμό των δοντιών. Ο ασθενής μπορεί να αντιληφθεί ότι χρειάζεται απονεύρωση αν έχει κάποιο έντονο, συνεχόμενο πόνο ή πρήξιμο στην περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να γίνει επαναληπτική απονεύρωση στο δόντι σε ένα δόντι που έχει ήδη απονευρωθεί γιατί έχει παρουσιαστεί εκ νέου φλεγμονή ή δεν μας ικανοποιεί η προηγούμενη θεραπεία. Κάποιες φορές ο ασθενής πρέπει να απονευρώσει ένα δόντι (πρωτογενής ή επαναληπτική απονέυρωση ) επειδή τα δόντια θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή γέφυρας. Τις περισσότερες φορές η διάγνωση πραγματοποιείται από τον οδοντίατρο ο οποίος παραπέμπει τον ασθενή σε εμας.

Σε πόσες συνεδρίες ολοκληρώνεται η απονεύρωση ;

Οι περισσότερες θεραπείες των ζωντανών δοντιών ολοκληρώνονται σε ένα ή δύο ραντεβού. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις χρειάζονται περισσότερες από δύο συνεδρίες.

Θα πονάω μετά και κατά την διάρκεια της απονεύρωσης ;

Η απονεύρωση είναι μία πλήρως ανώδυνη διαδικασία. Υπάρχει πάντα μετά την θεραπεία ένα μικρό ενδεχόμενο να υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις μετά την θεραπεία και να χρειαστεί η λήψη παυσίπονων ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για κάποιες μέρες. Όλα τα συμπτώματα σταδιακά υποχωρούν και το δόντι γίνεται σύντομα πλήρως λειτουργικό.

Το ότι θα απονευρώσω το δόντι μου, σημαίνει ότι μπορεί να το χάσω στο μέλλον ;

Τα απονευρωμένα δόντια χάνουν ένα ποσοστό της υγρασίας τους και συνεπώς την ελαστικότητα τους και είναι πιο εύκολο να σπάσουν. Τα απονευρωμένα δόντια που τους λείπει πολύ οδοντική ουσία (είναι χαλασμένα ή σπασμένα πολύ) αν προστατευτούν σωστά με την τοποθέτηση από πάνω τους θήκης ή ειδικών σφραγισμάτων (επενθέτων), έχουν πολύ μεγάλο προσδόκιμο ζωής.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;